En av dronene til Kristiandregionens brann og redning i luften over Kristiansand
Foto:Anders Martinsen

Kristiansand Brannvesen har fått godkjenning for fjernstyrte droneoperasjoner

Som første i Norge har Kristiansand brannvesen (KBR) fått tillatelse fra Luftfartstilsynet til å operere drone som første respons, altså med egen fjernstyrt dronestasjon.
Hans O. Torgersen

Dronemagasinet har tidligere fortalt om dronesatsningen til Kristiansand brann- og redning. Bransjeorganisasjonen UAS Norway har det operative ansvaret, og fikk denne uken godkjenning til å utføre fjernstyrte droneoperasjoner med KBR.

Samarbeidet har tidligere vakt reaksjoner i dronebransjen, der kritiske stemmer har spurt om bransjeorganisasjonen på denne måten tar oppdrag fra operatører i bransjen.

– Dette er et samarbeidsprosjekt for dronebransjen hvor flere bedrifter bidrar med teknologi, rådgivning og veiledning for å bidra til at flere tar i bruk fjernstyrte droneoperasjoner, har Anders Martinsen, daglig leder i UAS Norway uttalt til Dronemagasinet.

Fjernstyrte droneoperasjoner kalles det når piloten kan sitte et helt annet sted enn der dronen er stasjonert. Flere operatører har fått tillatelse til å fly droner fjernstyrt, enten på begrensede områder, eller til inspeksjon på eksempelvis anleggs- og byggeområder.

Her styrer en av dronepilotene i Kristiansand brann og redning dronen med software og har en RC som backup. FOTO: Anders Martinsen.

Politiets planer om nasjonalt nettverk

Politiet fortalte på UNC2024 om deres planer for et nasjonalt nettverk av utplasserte droner for å supplere deres eksisterende droner som er i bruk i dag.

Av landets mange brannvesen som bruker droner, er Kristiansandsregionen brann og redning – som er det formelle navnet, det som ser ut til å ligge først i løypa når det gjelder fjernstyrte droneoperasjoner.

KBR sine testing av fjernstyrte droneoperasjoner har pågått lenge og i dag har de tre dronestasjoner. Nå går dette over fra test til operativ drift etter at Luftfartstilsynet ga grønt lys.

– Åpen for alle i dronebransjen

– Formålet med prosjektet er å dele erfaringer med dronebransjen og skape et bredt erfaringsgrunnlag som gjør at vi i Norge kan utnytte de muligheter som fjernstyrte droneoperasjoner har. Satsningen i Kristiansand er åpen for andre i dronebransjen, sier Martinsen i en kort kommentar til Dronemagasinet.

Brannvesenets obervasjonsplattform i luften over Kristiansand. FOTO: Anders Martinsen.

Prosjektet er ment å stimulere til mer samarbeid og utvikling på kryss av sektorer og bedrifter, som sammen kan skape trygge og sikre fjernstyrte droneoperasjoer i flere sektorer.

Første brannvesen

KBR er altså første brannvesen i Norge som starter operativ drift med av denne typen, som på engelsk kalles DFR – Drone As First Responder, altså «drone som første respons» på norsk.

Dronen kan rykke ut og være på et brann- eller ulykkessted før brannbilene på bakken har kommet frem.

– Dronene gir at vi tidlig får øyne på stedet som gir oss en situasjonsforståelse, noe som er viktig ikke minst med tanke på sikkerheten for mannskapene, har en av dronepilotene i KBR, brannmester Trond Busterud, tidligere fortalt til Dronemagasinet.